Jane, el zorro & yo/Cançó de tela

Dissabte, 8 d'octubre de 2016

 

Fa temps que segueixo l’obra de la il·lustradora Isabelle Arsenault perquè em sembla molt delicada, de traç precís, simple i alhora molt emotiu. Arsenault trobo que busca bones parelles de ball perquè va fer un tàndem extraordinari amb Kyo Maclear il·lustrant l’univers de les germanes Woolf, a Virginia Wolf.

Aquesta tardor tenim dues novetats a la llibreria amb el segell d'Arsenault una escrita per Fanny Britt, Jane, el Zorro & yo i l'altra, escrita per Amy Novesky que es diu Cançó de tela. 

La primera és una novel·la gràfica que comença així: "Imposible pasearse hoy. Ni por los pasillos del cole, ni por el patio, ni siquiera por las escaleras del fondo, las que dan al aula de plástica y huelen a leche cortada." Arsenault dibuixa la vida d'Hélène una nena a qui cada dia se li fa més difícil anar a l'escola, no s'agrada, es veu lletja, grassa i emprovar-se el banyador per anar a piscina és un esclat de llàgrimes davant la mirada desesperada d'una mare que no entén què li passa a la seva filla.

50 51 jane 

La vida d'Hélène té petits espais per la llibertat i per sentir-se bé, quan torna amb autobús cap a casa i es capbussa en Jane Eyre, aleshores el traç d'Arsenault s'omple de color que aporta brins d'esperança. Hélène troba en Jane Eyre un espai per somiar en color i el refugi necessari per quan ha d'anar d'acampada amb la classe i no té ni una sola amiga.

11 jane

 

Al bosc l'espera una guineu, taronja, que li recorda que ha d'aprendre a confiar i és des d'aquesta mirada que troba la Géraldine, que es convertirà en l'amiga de l'ànima. La força de l'amistat farà que Hélène recuperi la confiança perduda, saber-se especial per algú és el motor. Britt ha escrit una novel·la preciosa pensada per al públic juvenil, es nota molt que els coneix i que hi treballa, i que alhora enamorarà els adults, les il·lustracions d'Arsenault fan la resta. 

Traduït per Regina López Muñoz

Editada per Salamandra Graphic

 

cançodetela

 

El segon és un àlbum il·lustrat que és pur art. Tenir a l'abast llibres que ens expliquin la vida dels artistes és un privilegi i si a sobre es fa des del record d'una filla és un regal pels sentits. Arsenault il·lustra aquesta vegada la vida de Louise Bourgeois, escrita per Amy Novesky. 

Louise Bourgeois va ser una artista polifacètica que va créixer en una casa a prop d'un riu. L'aigua del riu era vital per la família de la Louise que es dedicava a restaurar tapissos antics, Bourgeois va créixer entre el riu, el jardí frondós i el taller on la mare pacientment filava i creava els tapissos com si fos una aranya. Amb els anys Loiuse va estudiar matemàtiques a la Sorbona però la influència de la mare i del treball artesanal van fer que estudiés belles arts i que trobés en l'escultura i la pintura una manera d'entendre el món. Amb la mort de la mare va començar a pintar, teixir, pintar i esculpia aranyes gegants que li recordaven la figura reparadora de la mare. 

 

cançodetela 2

 

 

Cançó de tela és un llibre fantàstic per apropar l'art als més petits. Ens explica com es fan els tapissos i la tècnica però també tot el sentiment que hi ha darrere una obra i com els records d'infantesa ens acompanyen per sempre. Potser quan vegeu l'aranya gegant que hi ha a l'exterior del Guggenheim de Bilbao us la mirareu d'una altra manera. Amy Novesky resumeix molt bé la vida d'una de les grans artistes del segle XX amb les paraules justes que casen a la perfecció amb les aquarel·les i els dibuixos d'Isabelle Arsenault. Gràcies Impedimenta per publicar llibres tan necessaris, difícils de vendre però imprescindibles. 

 

cançodetela 3

Traduït al català per Anna Gorina i al castellà per Pilar Adón

Editat per La petita Impedimenta