Martha y Alan

Dissabte, 12 de maig de 2018

 

 

MarthayAlan

 

De les coses màgiques de tenir una llibreria és que no deixes de descobrir nous autors, Emmanuel Guibert era un autor a qui no havia donat l'oportunitat tot i haver tingut alguns dels seus llibres. L'Anna, la meva comercial de Salamandra, em va dir que treien una novel·la gràfica que feia per a mi (és tan bonic tenir comercials que et coneixen els gustos!) així que un migdia mentre dinava, previ a Sant Jordi, me la vaig posar a la bossa i la vaig devorar a cullerades. Em fascina que algú sigui capaç d'explicar i transmetre tant en una novel·la gràfica. 

 

Martha y alan2

 

Martha y Alan és una història d'amistat, d'un primer enamorament innocent narrada per Alan Ingram Cope, protagonista de La guerra de Alan i La infancia de Alan. Guibert es posa a la pell de l'Alan i això li serveix per fer un relat en primera persona des del dia que es coneixen a l'escola infantil fins a la tercera edat. L'Alan ajuda la Marta des de ben petit en un joc del que ella queda exclosa, li dona la mà i des d'aleshores es fan inseparables. Som en plena Gran depressió nord-americana, però la família de la Martha continuen fent bons àpats i l'Alan sempre és convidat a seure a taula. L'Alan i la Martha canten junts al cor de l'església presbiteriana, fan petites gires amb la coral, s'enfilen als arbres, van en bici i juguen a la séquia. La vida però els porta per camins diferents, l'Alan perd la mare, canvia de barri i d'escola, deixen de veure's durant molts anys. L'Alan s'allista a l'exèrcit i serveix durant la Segona Guerra Mundial. En un dels permisos decideix anar-la cercar, l'estima i l'enyora però la Martha està ingressada per la polio. No serà fins anys més tard, que Alan, establert a Europa, decideix buscar-la i escriure-la. La recorda i li manté una estima profunda.

 

martha y alan 1 1024x524

 

Martha y Alan és una novel·la gràfica molt ben escrita, dibuixada amb precisió fotogràfica. De fet Guibert se serveix de la fotografia com element documental i realista de l'obra. Els plans profunds i estàtics descriuen molt bé la Gran Depressió, la vida dels anys 30 a Califòrnia, els colors mats i foscos recreen una atmosfera de nostàlgia i certa tristesa. El sentiment de pèrdua es respira en aquesta obra de Guibert que no puc deixar de recomanar i que em farà llegir els altres dos volums de la sèrie. Guibert narra la vida dels protagonistes en pàgines dobles amb una única vinyeta, els colors vius apareixen en les escenes de jocs infantils, la foscor arriba a mesura que es van fent grans. Guibert domina el guió i és amb el dibuix, la tria del paper, els colors, els plans que té una clara intenció, fer un viatge nostàlgic al passat i fer-nos recordar qui vam ser.

 Martha y alan3

 

Regaleu-vos-el i regaleu-lo, no us decebrà.

Traduït per Julia Osuna Aguilar

Editat per Salamandra graphic