Hôzuki, la librería de Mitsuko

Dissabte, 10 de febrer de 2018

 

 

Mitsuko

 

La Mitsuko té una llibreria de vell de filosofia i pensament, viu al pis de sobre la botiga amb la seva mare i en Tarô, el seu fill sordmut de 7 anys. En Tarô és un nen molt tímid, li agrada dibuixar i jugar amb la seva col·lecció d'animals mentre l'àvia fa punts de llibre amb flors premsades i cuina. 

La Mitsuko cada divendres al vespre desapareix, fa de cambrera en un bar de noies de companyia de categoria, amb els diners s'assegura la viabilitat de la llibreria i poder xerrar distesament amb els intel·lectuals que entren a buscar-hi llibres i una bona conversa. El dissabte torna carregada de capses de llibres.

Un dia, una senyora molt elegant entra amb la seva filla de 4 anys, Hanako, buscant uns llibres de filosofia pel seu marit, un diplomàtic a qui estan a punt de destinar a Alemanya. En Tarô i la Tanako estableixen una connexió molt forta davant la sorpresa de la Mitsuko i a aquesta no li queda més remei que acceptar de tornar-se a veure un altre dia. Mitsuko veu com el seu ordre familiar trontolla, el secret més ben guardat està a punt de descobrir-se. Hôzuki és el nom d'una flor que fa com una campaneta que amaga un fruit talment com el secret de la Mitsuko, la protagonista d'aquesta novel·la delicada com la neu que cau a tothora.

Aki Shimazaki va néixer al Japó però viu al Quebec i escriu en francès, tot i així el seu llibre és molt japonès, ple de simbolisme i de detalls. Un homenatge a la natura, les estacions, la neu i alhora un cant als vincles familiars, la filiació i l'amor incondicional. Escrit amb frases breus és d'una delicadesa que abraça. Un llibre que ens qüestiona temes importants com la maternitat, l'avortament, però ho fa sense jutjar simplement desplega les idees perquè ens posem a la pell de les protagonistes.

"-Mitsuko, ¿sabes cuál es el fin de las religiones? Liberar del dolor de la vida y la muerte. El budismo no es una excepción. En lo que se diferencia de otras religiones es en que los budistas tratan de alcanzar el despertar por sí mismos, mientras que los monoteístas cuentan con su dios para llegar al paraíso.

-Entonces, ¿cuál es el fin de la filosofía?

-Preguntarse cómo vivir hasta la muerte, por qué hemos nacido en este mundo, sobre todo comprender qué significa el mundo."

Un llibre ideal per aquests dies de fred per llegir abrigat, l'eco dels pensaments us durarà dies. Per reflexionar-hi!

Traduït per Íñigo Jáuregui

Edita Nórdica libros