Crònica d'un vespre, XIX Premi Llibreter

Dissabte, 30 de juny de 2018

 

Premillibreter2018

 

L'estiu arriba amb Sant Joan i amb el Premi llibreter que dona el tret de sortida a llargues hores de tedi, migdiades llargues i calor enganxifosa que són de més bon portar amb els llibres premiats gràcies als vots de les llibreries agremiades i a la bona feina dels diferents jurats. Ser jurat és un honor i alhora un privilegi i més si tens la sort de compartir-lo amb companys d'ofici com l'Olivia, en Ricardo, l'Oriol i la Mont.

Aquest any la nit del premi ens va dur a l'auditori del campus de la UPF en una nit xafogosa i combativa que ens va demostrar una vegada més que aquest país on ha d'invertir és en cultura. Els diferents premiats en els seus discursos van parlar de l'ofici d'escriure mentre construïm ponts i no murs, estimant i essent com vulguem, no oblidant el passat i demostrant que en la literatura infantil i juvenil hi ha la clau dels futurs lectors adults.

En un acte conduït per l'admirat Toni Puntí, la Presidenta del Gremi va donar la benvinguda a la XIX edició del Premi, per donar pas al pregó de l'actriu Àngels Bassas que podeu llegir aquí: "la cultura és l’últim reducte de resistència que encara protegeix la nostra veritable essència." Seguit del reconeixement als companys que porten més de 35 anys d'ofici!

Eva Baltasar i la seva editora Maria Bohigas recollien el premi en la categoria de literatura catalana per la celebrada Permagel. Una novel·la arriscada, valenta i de mirada femenina en totes les accepcions. D'aquells llibres que fan créixer una cultura. Tot seguit, José Eduardo Agualusa va recollir el premi per la meravellosa Teoria general de l'oblit, una novel·la que parla de la necessitat de construir ponts en comptes d'aixecar murs entre cultures, una novel·la que parla de la por a l'altre i que és un clam perquè ens mirem als ulls uns als altres i no ens deixem vèncer per la por. Molt contenta, un cop més per la bona feina de l'Aniol Rafel de Periscopi. Un Agualusa que ha tingut paraules d'agraïment pels traductors. El tercer premi de la nit, afortunada de mi de ser la portaveu del jurat, va ser per Ximo Abadía i Frank. Ximo Abadía amb posat tímid i sense alçar la veu ha estat capaç de fer un àlbum sobre Franco i denunciar la vergonya de tenir persones enterrades en camins i carreteres. Només mirant i entenent el passat podrem construir un futur de llibertat.

 

Agualusa

 

Ximo 2

 

Fa dos anys vaig escriure: ara només caldria incorporar una nova categoria que premiés els autors de narrativa infantil i juvenil. Doncs bé, la categoria ja ha arribat i per quedar-se! Amb l'immens tàndem Julve i Copons per No llegiré aquest llibre tota una provocació per no deixar de llegir i amb un Jaume que ha dedicat el premi a la Diana Riba i al que simbolitza en aquests moments. L'última a pujar a l'escenari ha estat la Sally Jones de la mà de la seva editora en català Isabel Monsó que li ha donat veu com ho fa l'autor en una magnífica novel·la d'aventures que hauria de ser llibre de capçalera per a tots els joves. Una novel·la ambiciosa per gaudir tinguis l'edat que tinguis (enhorabona vienesos perquè la col·lecció d'El jardí secret és sinònim de bona feina). L'acte ha acabat amb els parlaments de Joan Subirats, Comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i amb les paraules del Vicepresident del govern de Catalunya, Pere Aragonès. En els moments que vivim és d'agrair que el Vicepresident de la Generalitat compartís un vespre amb autors, editors, il·lustradors, traductors, distribuïdors i llibreteres (som majoria!) som part del teixit del país, un sector que no deixa de treballar cada dia per construir una societat més culta. La Presidenta del Gremi deia en el seu discurs que a les llibreries hi acabes fent amistats reals i ho corroboro, la relació que estableixes amb els lectors és intensa i genuïna, per això sempre m'acompanyen en un vespre com aquest com a agraïment al que em deixen viure al seu costat.

Després de l'acte hem pogut compartir beguda i calor, molta calor, amb tothom, saludar-nos, abraçar-nos i conèixer una mica més alguns dels autors premiats. Després les nenes (com diu la Vane de L'Altra) i la Jenn Díaz hem compartit una pizza, complicitat i riures en un vespre amb els sentiments grocs a flor de pell. De presentar llibres, de veure-la créixer com a escriptora, de veure-la com a Diputada al Parlament i compartir taula és d'aquelles coses boniques que m'ha regalat l'ofici.

Feu dels llibres premiats les vostres lectures d'estiu, feu-nos confiança.

Gràcies a la bona feina de la nova Comissió del Premi i a la Neus Chordà.