L'Altra editorial ha fet 10 anys

Dissabte, 8 de juny de 2024

 

Els primers cops que vaig parlar amb l'Eugènia Broggi encara treballava a Empúries. Recordo com si fos ahir, un dia que ens van citar als llibreters en un restaurant de Sant Cugat, una mena de cabana enfilada en un bosc, on vam esmorzar i ens van presentar les novetats editorials.

No us enganyaré si us dic que una de les coses que primer em va cridar l'atenció de l'Eugènia eren les pigues, algú pigat com jo i que les lluïa alegrament, també com jo! M'hi vaig acostar tímidament, té un cognom que imposa respecte, però m'agradava tant com parlava dels llibres i l'entusiasme que transmetia, que no me'n vaig poder estar. Des d'aleshores no han deixat de venir els dies, les converses i coses  diverses com la primera novel·la de la Marina Espasa, la presentació més boja a la llibreria, i moltes altres complicitats. 

L'Eugènia fa deu anys va decidir deixar una feina en un gran grup editorial i fundar la seva pròpia editorial, L'Altra. Recordo que quan L'Espolsada en feia set, naixia L'Altra i ho vam celebrar a la llibreria amb en Toni Sala i l'Eduard Márquez, fent de James Salter. Des d'aleshores i fins ara, no hem parat de compartir llibres, lectures, cerveses, vins i moments molt bonics. 

A la Broggi li dec molt com a lectora.

Li dec haver-me descobert grans autores que ja formen part del meu univers lector: Vivian Gornick, Tove Ditlevsen, Nora Ephron, Carson McCullers, Betty Smith, Lucia Berlin, Natasha Brown, Maggie Nelson... 

Li agraeixo que hagi editat veus com la de Xavier Mas Craviotto, Billy O'Callaghan, Bernard Maclaverty, David Chariandy, Alicia Kopf, Maria Arimany, Eduard Márquez, Alba Dedeu i Toni Sala que han format part dels nostres clubs de lectura o presentacions a la llibreria. 

M'emociona, profundament, que m'hagi brindat l'ocasió de compartir taula i espais únics amb Maggie 0'Farrell, Karl Ove Knausgård, Colum McCann, Pep Puig, Vivian Gornick, Lauren Groff, Giulia Caminito i Peter Orner.

L'Eugènia no va sola i té la sort immensa de tenir dues persones extraordinàries a l'equip. La Vane de somriure i entusiasme  encomanadissos, sempre a punt a la comunicació, les relacions amb les llibreries, la premsa i amb als autors. La Marina al capdavant de L'Altra Tribu amb el saber fer, la mirada, la complicitat i a qui agraeixo que hagi editat en Bernat Cormand, la Sandra Cisneros, la Tove Jansson, Judith Kerr, Benajmine Alire, Ana Pessoa, Joyce Carol Oates, Anna-Greta Winberg, entre d'altres.

Dimarts l'equip de L'Altra va muntar una festa tal com són elles i això és dir molt. De fons, hi havia un carrusel de fotos que anaven passant i em vaig emocionar de veure L'Espolsada i la seva gent a tantes fotos, de tants moments viscuts i compartits. A les imatges en Bernat Cormand, l'amic, l'autor que aquest juny farà tres anys que ens va deixar però que hi era molt present. 
Amb l'Eugènia hem rigut, ballat, celebrat però també hem compartit el dolor de la pèrdua i les penes de la vida. I això, com els llibres que publica, ens conforma com a persones.

Des d'aquí un agraïment a un catàleg que no deixa de ser una forma de mirar i veure el món.

Per molts anys més L'Altra editorial!

Fe

*Les fotos són de Nit Victorio, de la festa de dimarts amb l'equip de L'Altra i amb una representació de les llibreries.