Tania Val de Lumbre

Dissabte, 12 de desembre de 2015

 
M'adono que hi ha sensacions que no sé descriure-les, somnis d'infantesa que tots recordem haver tingut o viscut o potser només formen part de l'imaginari col·lectiu. Les tardes llargues d'hivern, els estius inacabables, les hores de lectura quan a fora espetegava un sol de justícia, jugar al carrer fins tard al vespre perquè a l'estiu tot estava permès... i potser ser nen vol dir això: no tenir noció del temps. Tot això us ho explico perquè he llegit un llibre infantil que m'ha transportat al passat com si hagués queixalat la magdalena de Proust.

tania-val-de-lumbre (1)

Mentre llegia Tania Val de Lumbre sabia que era el llibre que m'hauria agradat tenir amb 10 anys, perquè m'he posat a la pell de la protagonista pèl roja, que diu el que pensa, que no és nyonya, que té un millor amic de 74 anys, que és intrèpida, valenta, esbojarrada, que surt de casa amb trineu, que es fa mal als genolls i que quan va amb bicicleta a damunt del casc hi duu un gavina que té com a mascota.

Tania Val de Lumbre és moltes coses, és un llibre infantil però sobretot és bona literatura. Me l'he llegit amb 40 anys i he gaudit tant com quan vaig llegir la Pippi o Madò cullereta. 
 
tania-val-de-lumbre (1)

Els personatges de Tania Val de Lumbre no són plans, els passen coses i no totes de color de rosa. I ella, una nena de 9 anys a punt de fer-ne 10, experimenta la tristor quan en Gunnvald ha de ser ingressat a l'hospital, la ràbia quan no entén la gent gran i els seus comportaments perquè "la culpa no es nunca de los niños."
La Tania té una mare que treballa a Groenlàndia perquè es dedica a mirar el nivell del mar i un pare que fa les feines domèstiques i en té cura. És un llibre ple de petits detalls com el soroll del riu i el de la neu quan la trepitges però també conté grans dosis d'amistat i tenacitat. L'acció passa en aquesta vall que li dóna el cognom, on amb prou feines hi ha nens i que amb el lema "velocidad y autoestima" es baixa amb el trineu per la muntanya més inclinada.

Posaria la mà al foc que aquest serà dels llibres que els petits lectors d'avui s'enduran a casa seva quan s'independitzin i siguin els adults lectors del demà... I si no obriu el llibre i quan veieu les guardes sabreu de què us parlo...

Nórdica libros s'estrena amb una col·lecció infantil i juvenil que està destinada a donar-nos grans alegries. El llibre d'edició impecable està il·lustrat amb delicadesa i encert per Zuzanna Celej.


Edita Nórdica
Traduït per Cristina Gómez-Baggethun