Lectures de l'Espolsada: La bendición

Lectures de l'Espolsada: La bendición

dissabte, 5 de juliol de 2008

La bendiciónSi a A la caza del amor Nancy Mitford ja em va sorprendre per fer un retrat excel·lent de la burgesia anglesa de principi del segle XX, a La bendición s'ha superat amb escreix a l'hora de radiografiar les classes benestants anglesa i francesa separades pel canal de la Mànega.


Grace, la protagonista, es troba d'un dia per l'altre casada amb Charles-Edouard, un il·lustre francès, que la deixa embarassada d'en Sigi, i marxa cap a la guerra. Grace educa el seu fill al camp anglès amb l'ajuda de Nanny, la mainadera que ja la va criar a ella. Un dia en Charles-Edouard torna de la guerra i decideix emportar-se'ls a tots a viure a França, Nanny inclosa.

A partir d'aquí Grace no només descobreix el sol i la llum de la Provença, el menjar i el vi sinó l'elegància de les franceses, la capacitat amatòria dels francesos i sobretot la tendència del seu marit de perseguir qualsevol dona atractiva. París no li sembla ni de bon tros la ciutat somiada i les reunions en societat són una càrrega cada cop més difícil de portar.

És evident que Mitford és capaç de descriure tan mordaçment aquests ambients perquè ella hi va créixer i sap de què parla de primera mà. Mitford sap que per ser dona només cal aprendre francès i hípica. Mitford és una escriptora autodidacta que podria fer cròniques de societat però que opta, amb gran encert, per oferir-nos unes novel·les extraordinàries, amb una to cínic impecable, sinó llegiu:

"Nosotros, Estados Unidos, estamos absolutamente en contra de tener relaciones sexuales fuera del matrimonio. Ahora bien, es normal que un hombre se case al menos tres o cuatro veces. La primera vez, se casa recién salido de la universidad para canalizar su deseo sexual; la segunda vez tiene unos objetivos más materiales (puede que se case con la hermana o la hija de su patrón), y mucho después, cuando ya está en plena madurez, encuentra a la compañera de su vida y se casa con ella. Finalmente, puede pasar, aunque no ocurra siempre, que una vez haya sacado adelante a esta nueva familia con la compañera de su vida y ésta deje de estar únicamente concentrada en él y empiece a sublimar sus instintos sexuales a través de otros canales como los juegos de cartas o la literatura, él satisfaga un deseo -a veces más paternal que sexual- de contar con un elemento más joven en su hogar casándose con la amiga de una de sus hijas o, como ha ocurrido en algunos casos que yo conozco personalmente, de una de sus nietas."
Sublim the American way of life!

Publicada per Libros del Asteroide

5 comentaris:

digue'm ariadna ha dit...

... El tinc a la pila per llegir, t'has avançat...
=;)

5 de juliol de 2008, 17:11 la-bendicin
Mireia ha dit...

ni el coneixia, però la es queda descansada.. potser m'ho penso.

5 de juliol de 2008, 20:29 la-bendicin
L'Espolsada llibres ha dit...

Ariadna, ja el comentarem quan ho hagis fet.
Mireia prova-ho, la Mitford s'ho val.

6 de juliol de 2008, 21:52 la-bendicin
elisabet ha dit...

com sempre, un fragment molt ben triat...!

7 de juliol de 2008, 19:23 la-bendicin
Glòria Maria ha dit...

Hola, et vaig fer cas i estic amb LES VEUS DEL PAMANO. Francament, immens! L'estructura una mica complexa, per això.
Com que ara mateix tinc molt temps per llegir m'he comprat LA BENDICIÓN. Darrere d'un un altre...
fins aviat

16 de juliol de 2008, 9:21 la-bendicin